今日On.cc有篇報導,係講述關於一名玄學家幫寵物睇相,睇下係五行形格面相及八字上寵物同主人夾唔夾,有冇相衝之類:

▲聲稱係全球首位發明利用五行形格面相及八字,為寵物算命的玄學家 / 圖片: On.cc

【玄學家首創寵物睇相 旺唔旺主人一眼睇穿?】

不只人可以睇相,連寵物都得?有玄學家稱利用寵物的出生年、月、日,還有其面相及體型,就能算出寵物的性格、健康,甚至與主人的契合度,藉此讓主人與愛寵,相處更融洽。

玄學家顏瑞麟大師向記者表示,他是全球首位發明利用五行形格面相及八字,為寵物算命的玄學家,「貓屬木、狗屬土,五行欠木嘅人,可以養貓,欠土嘅就可以養狗。」顏大師續指,從寵物的面相身形,可推算其性格,「金方、水圓、火尖、木瘦、土肥大,屬金嘅性格比較剛強,土就會勇猛啲。」

By On.cc (http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170906/bkn-20170906073049581-0906_00822_001.html)


本身風水命理就係個人選擇相信與否,但主人帶寵物去睇相呢種行為已經可能令人感到不恰當。

而訪問中,該玄學家更表示:如果發現真係唔夾,咁可以將寵物移師去另一家庭,交給親朋戚友照顧,避免大家鬧交。

▲叫人將唔夾既寵物交俾親朋戚友 / 圖片: On.cc

呢到聽到,小編真係覺得佢好過份!用寵物睇相睇下旺唔旺主人都算, 仲呼籲人唔旺既話就棄養 (美其名曰交俾親朋戚友)

究竟佢當寵物係咩? 生財工具呀!?  十分離譜!

 

養寵物係對佢一生一世既承諾,唔係對佢呼之則來揮之則去,更唔係為左帶旺主人既風水工具或者擺設!

真係唔希望有養寵物既人士聽完呢位玄學家既話說跟住做…


立即下載 iPet自家寵,一齊分享你既寵物生活!